Om Monopol

Monopol är ett av världens mest älskade och omtyckta sällskapsspel. Det är även ett av de mest sålda sällskapsspelen på marknaden och det lanserades först 1935 av Parker Brothers. Monopol baserades på The Landlord’s Game som hade patenterats 1904 av spelutvecklaren Elizabeth Magie.board-games

Spelet går ut på att bedriva en enklare typ av ekonomisk verksamhet och man har handel samt uthyrning av fastigheter och tomter. Man har hämtat namnet från den ekonomiska termen och begreppet monopol betyder att en hel marknad domineras av en aktör, till exempel systembolaget i Sverige. Man vinner i Monopol när man slagit ut sina motspelare, dvs fått monopol.

Originalversionen av Monopol utspelas i Atlantic City och det är därifrån man har hämtat namnen på gatorna och dylikt. Vanligtvis är spelplanen uppbyggd så att den har 40 rutor med tjugotvå tomter, två statliga verk, det vill säga vatten och elverk, fyra stationer, tre chansrutor, tre allmänningrutor, gå i fängelse, på besök i fängelse, fri parkering, gå och inkomstskatt.

Monopol kom ut i Sverige två år efter att det hade släppts från början och den svenska versionen var en översatt version och istället för att vara inspirerad av Atlantic City namngav man gatorna i spelet efter exempelvis gator i Stockholm. Även valutan omvandlades till kronor istället för dollar men har samma typ av växelkurs som man använde sig av på den tiden när spelet gjordes.

Det har även kommit ut en version av Monopol som heter National, även denna i svensk version. Här kan man spela med orter istället och de svenska orter som man använder sig av i spelet är Umeå, Skellefteå, Arvidsjaur, Vinslöv, Kiruna, Hammarstrand, Mariestad, Stockholm, Örnsköldsvik, Växjö, Piteå, Sundsvall, Göteborg, Falkenberg, Östersund, Vaggeryd, Karlskrona, Vilhelmina, Kungälv, Östmark, Visby, Luleå och Linköping. Monopol är ett strategispel som kan ta många timmar att spela, ju duktigare spelarna är på detta spel desto större utmaning brukar det vara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *