Om Alfapet

Alfapet är spelet där precis varje bokstav räknas. I grund och botten är detta ett korsordsspel som ursprungligen heter scrabble och kom under 1990-talet. När du letar efter det gamla alfapetspelet så ska du köpa Scrabble. Eftersom Alga som ägde Alfapet sålde brädversionen till Mattel men behöll namnet, skapade de istället en ny version av Alfapet. Denna version är mycket lik Scrabble men det är Scrabble som är originalversionen av spelet.download

I originalspelet är spelplanen 15x 15 rutor. Det finns även bonusrutor där bokstaven eller orden kan få högre poäng om du lyckas placera dem under dessa. Om man spelar nya Alfapet förekommer dessa typer av rutor ännu oftare än i originalspelet Scrabble. Det är i grund och botten inte allt för stor skillnad mellan dessa spel. Nya Alfapet har 17 x 17 rutor att spela på. Det nya Alfapet har även rutor som ger minuspoäng om man nyttjar dem, därför måste man vara mer strategisk när man spelar detta spel. Spelet går till så att man får ett visst antal bokstäver som man kan börja med. Om man kan bilda ett ord av alla dessa bokstäver får man en hög bonus.

Man turas om med att lägga de olika orden och bygger vidare på den andras ord. Det är bara den som spelar först som får lägga ett helt eget ord, därefter bygger man vidare i spelet liksom man bygger i ett riktigt korsord. Det finns även blanka bokstäver som fungerar som så att de ersätter alla typer av bokstäver i spelet och därför kan vara med och skapa ord som spelaren inte hade haft möjlighet till annars.

I originalversionen Scrabble har man 100 brickor med två blanka. I Nya Alfapet har man istället 120 brickor och man har även bokstaven Q vilket saknades i Schabblas. Båda spelen är roliga och ger många sköna timmars sysselsättning.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *